jueves, 12 de noviembre de 2009

Augmenten els transtonrs mentals en els joves d'entre 12 i 15 anys.


L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'empresa que gestiona tota la xarxa de salut mental pública de les comarques gironines, disposa al parc hospitalari Martí i Julià de Salt d'un hospital de dia d'adolescents, que en els últims temps ha detectat un augment dels usuaris més joves, és a dir, dels que tenen entre 12 i 15 anys.

Així ho han explicat els seus professionals amb motiu de la celebració, avui, del desè aniversari de l'obertura d'aquest equipament, que es commemorarà amb una jornada de caràcter intern per als professionals i amb la publicació d'un llibre sobre les experiències d'alguns dels joves que s'hi han atès.

Una altra tendència a l'alça, més enllà de l'edat, són els trastorns de la conducta alimentària i, en menor mesura, les malalties neuròtiques greus.Així, si el 2008 aquest hospital de dia va atendre 27 joves d'entre 12 i 15 anys, el 2007 n'havia atès deu menys, és a dir, 17. En canvi, la quantitat de persones ateses dins del grup de 16 a 18 anys s'ha mantingut estable en els últims temps.

Pel que fa al diagnòstic sense valorar l'edat, els trastorns de conducta alimentària tractats a l'hospital de dia han passat de ser 11 el 2005 a 21 tres anys després. I, mentre que els trastorns de l'espectre psicòtic (com l'esquizofrènia) s'han reduït notablement en els últims anys, han augmentat lleugerament les malalties neuròtiques greus, com ara els trastorns mixtos de les emocions i de la conducta.

La gran majoria d'usuaris atesos a l'hospital de dia d'adolescents de l'IAS són dones (un 73%), encara que els professionals que en tenen cura apunten que això té a veure amb el fet que al centre de Salt hi hagi un programa específic adreçat a les patologies alimentàries, que de moment tenen més incidència en el sexe femení.

Tinguin, però, el sexe que tinguin, sigui quina sigui l'edat d'aquests joves, i pateixin el trastorn que pateixin, és imprescindible que en la seva millora hi participi la família, tenint en compte que són adolescents.

Jo crec, que en tot moment la família ha d’estar al costat de l’adolescent, tot i que a vegades, els adolescents es revelen i no volen saber res de la gent que els intenta ajudar; perquè per ells està en un centre és com està a l’infern, ja que no veuen la seva cura.

Què en penseu???

Aquesta imatge és extreta dels següent enllaç

2 comentarios:

  1. Crec que la societat està marcant uns cànons de bellesa que moltes vegades ni ells creuen que ho aconseguiran, això ocasiona que els adolescents, sobretot, intentin seguir el cànon d'aquella persona que està d'una manera diferent a la seva.
    També ha ajudat el consum de drogues perquè tot això s'anés ampliant com pot ser amb els trastorns psciòtics.

    Ara, també val a dir, no només són les dones les que tenen bulímia i anorèxia, també hi ha homes.

    ResponderEliminar
  2. Penso que molta culpa dels transtorns alimenticis que pateixen els adolescent la té la publicitat i la societat.
    Si als anuncis hi sortissin nois i noies grassonets o amb un cos normal, no escalètic, els casos de transtorns alimenticis no haurien augmentat.
    A més a més la vida actual suposa anar a un ritme estressant i aquest ritme sovint no es pot assimilar fent que apareguin altres tipus de trastorns.

    ResponderEliminar