viernes, 6 de noviembre de 2009

Els excessos del Nadal

Setmanes abans que arribi Nadal, la il·luminació als carrers ja anticipa l'espiral consumista de cada any. La publicitat ens bombardeja amb anuncis de mòbils, videojocs, perfums i joguines, i sembla impossible no deixar-se arrossegar per la cursa de comprar més i més regals. Entre el 24 de desembre i el 6 de gener toca oferir i rebre regals, buscar els millors ingredients al mercat i assistir --o resistir-- als sopars familiars i als d'empresa. El desembre, les famílies gasten una mitjana de 1.000 euros més que la resta de mesos de l'any. Aquestes despeses addicionals es destinen sobretot a l'adquisició de menjar i begudes i a la compra de regals. Més enllà de les tradicions, Nadal és una època d'excessos fatals per a les butxaques i per als estómacs. Però també hi ha opcions per viure un Nadal de manera sostenible i sobreviure-hi sense caure en el consum desmesurat.


Aquest any també penses queixar-te del consumisme irracional del Nadal? Tens recursos per evitar caure en la dinàmica de sempre. Hi ha opcions i petits gestos a l'abast de tothom per gaudir del Nadal de manera racional i sense acabar escurat.
Els regals: Abans de sortir al carrer pensa en els regals que vols fer i no esperis trobar la inspiració davant dels aparadors o acabaràs comprant qualsevol cosa a qualsevol preu.
Fora embolcalls: Més paper? Aquest any no emboliquis els teus regals, o bé embolica'ls amb paper reciclat, amb un 'collage' de fotos retallades d'una revista, amb paper de diari o amb una tela.

Àpats: La nit de Nadal, Nadal i Sant Esteve acostumen a ser tres dies de menjar fins a rebentar. No cal renunciar a les tradicions gastronòmiques, n'hi ha prou de comprar la quantitat justa --i digerible-- de menjar. La qualitat ha de ser un valor per sobre de la quantitat dels aliments.

Natura: Els avets pateixen en climes mediterranis, i pocs sobreviuen gaires mesos més enllà de les festes. Però existeix una gran quantitat d'arbres i arbustos locals que es poden guarnir a casa. Si voleu un avet tradicional per posar-hi boles de vidre, en podeu comprar un de viver que es pugui reciclar per fer compostatge un cop acabada la temporada, o un d'artificial que us serveixi per a altres anys. Si sou dels que munteu el pessebre, recordeu que la molsa és un hàbitat natural de petites espècies i, alhora, preserva la humitat de les soques. Aquest any la podeu substituir per sorra o serradures.

Energia: La calefacció i tots els llums de la casa encesos formen part de la imatge típica d'un dia de Nadal amb la família a casa. Un ambient càlid és confortable, però un excés de temperatura és un infern, a més d'una despesa d'energia inútil.

Mobilitat: Molta gent s'anticipa al Nadal per comprar els regals, i el trànsit a les zones comercials de les grans ciutats és caòtic molt abans que comencin les festes. Si fas servir el transport públic evitaràs el mal tràngol de quedar atrapat en un embús i contribuiràs a la sostenibilitat en els desplaçaments.

Aquestes són algunes de les opcions per viure el Nadal i poder-lo celebrar com tothom, però sense passar-nos. Què en penseu?? Esteu disposats a fer-ho???
Aquesta imatge és extreta del següent enllaç

No hay comentarios:

Publicar un comentario