martes, 20 de octubre de 2009

L'OBESITAT INFANTIL

Segons dades de l’Examen de Salut Catalunya 2006, la prevalença de sobrepès i obesitat en el grup 6 a 14 anys és del 12,7% i del 7,3% respectivament. Aquests percentatges son més alts en dones que en homes i en classes socials més desfavorides.


Segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2006, entre la població infantil i juvenil, un 34,6% de la població de 6 a 14 anys participa en jocs físics o esports gairebé cada dia. Tres de cada quatre infants de 3 a 14 anys veuen la televisió diàriament i tres de cada 10 la veuen més de dues hores diàries. Un 16,7% juga diàriament amb videojocs i jocs d’ordinador (augmenta amb l’edat fins a ser més d’un 25% entre els 9 i els 14 anys, i és quasi el doble de freqüent en nens que en nenes). Nou de cada 10 acostumen a esmorzar abans de sortir de casa, però aquest proporció decreix amb l’edat, i es menys habitual en noies. El consum diari de menjar ràpid, productes ensucrats i aperitius salats augmenta amb l’edat.


El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va engegar l’any 2006 el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludables (PAAS). Dins del PAAS, s'inclouen accions pròpies i d’altres a les que s'ha donat assessorament tècnic i/o suport institucional en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral. Algunes de les més de 50 accions PAAS desenvolupades, es porten a terme des d’ajuntaments i consells comarcals, institucions sanitàries o educatives, gremis, fundacions i empreses privades, amb l’objectiu de promoure acords i compromisos per potenciar estratègies de cooperació amb la finalitat de ser més eficients en la utilització de recursos. Mataró és la ciutat de Catalunya que representa l’estat espanyol en el projecte Shape Up.

Una vegada vistos els percentatges i les estadísitques, n'hi ha per quedar de pedra, i m'anadono de que algu s'ha de fer arribat a aquests casos. Ja que desde casa la família sola no ho pot controlar, necessita ajudes, informacions, compartiments d'experiències,... No ho creieu així?? Doncs ja era hora que el Departament de Salut s'adonés de que així no anavem bé, i per això van obtar per unir-se en aquest gran projecte anomenat: Shape Up, on es comparteixen les experiències de vint països per fer front a l'obesitat infantil.

Al projecte Shape Up, infants i adults actuen junts per influir sobre els determinants de la obesitat infantil

Shape Up respon a la següent pregunta: quina mena de canvis en els determinants de l’obesitat infantil poden ser iniciats pels propis infants i joves? Com poden les escoles, les comunitats locals i els ajuntaments treballar en conjunt de manera efectiva per a implementar i mantenir aquests canvis?

En cada ciutat, grups de joves i professors han dissenyat i implementat accions i estratègies per promoure canvis en la seva comunitat treballant a l’escola i des de l’escola. Què han fet els nens i nenes i els seus aliats a Europa?
Han canviat els menús dels menjadors escolars, redissenyat els patis escolars, informat i motivat les seves famílies, escrit llibres de cuina saludable i intercultural, plantat horts escolars, identificat i investigat de manera crítica noves oportunitats per a moure’s i fer exercici en les seves ciutats, etc.

Trobo que és un projecte fantàstic per ajudar als infants que pateixen obesistat infantil, i a la vegada també serveix d'ajuda a la família i a l'escola per tractar als infants de la millor manera.

La imatge d'aquesta notícia és extreta d'aquest enllaç


No hay comentarios:

Publicar un comentario